”Det er de her tal, der gør ejendomsmarkedet til en fremragende investering”

Frem mod 2030 vil der være et markant behov for nye boliger, lyder det i ny rapport.

Bor du til leje i en landets største byer?

Hvis du kan svare ja til det spørgsmål, så er du en del af en af de mest markante tendenser på boligmarkedet.

De danske lejeboliger er de seneste 10 år spurtet frem på popularitetsbarometeret. Allerede i 2015 overhalede antallet af lejeboliger antallet af ejerboliger, og alt tyder på, at det er en udvikling, der vil fortsætte i de kommende år.

Ifølge en ny rapport fra udlejningsvirksomheden Newsec vil udviklingen i den danske befolkning frem mod 2030 skabe et markant voksende behov for flere boliger. Det gælder særligt i de fem største danske byer.

Med uændret husstandsstørrelse vil der være behov for 80.000 flere boliger end i dag for at matche efterspørgslen. Indregner man udviklingen i husstandsstørrelsen, som den har udviklet sig siden 2010, hvor den er faldet fra 2,15 personer i gennemsnit til 2,11 så øges behovet for boliger med hele 112.000. Det svarer til hele 16.000 nye boliger hvert år.

> Læs også: Brandvarmt lejemarked gør ejendomsinvesteringer mere attraktive

Interessant udvikling

Udviklingen skyldes ikke kun, at husstandene bliver mindre, men også, at vi bliver flere og flere. Danmarks befolkning rundede 5,9 mio. i 2022, og siden 2010 er folketallet vokset med 400.000 personer. Kigger man i Danmarks Statistiks fremskrivning, vil man se, at vi i 2030 vil være flere end 6 mio. mennesker.

(artiklen fortsætter under billedet)

Unge kvinder laver mad i lejlighed

”I en investeringsmæssig sammenhæng er den udvikling i efterspørgslen interessant. Det er netop de tal, og den udvikling, der gør ejendomsmarkedet til en fremragende investering,” siger investeringsdirektør og partner i Koncenton John Sloth.

Ser man på udviklingen siden 2010, så er det de fem største byer, København, Aarhus, Aalborg, Odense og Vejle, der har stået for 60 pct. af befolkningstilvæksten.

Stor rift om lejeboliger

Udviklingen understøttes af, at danskerne overordnet set primært efterspørger lejeboliger. Siden 2010 har den boligform stået for 2/3-dele af væksten i nye boliger. Det svarer til 102.000 flere.

Det har vi også mærket i Koncenton, hvor tomgangen i den knap 5.000 boliger store, idriftsatte boligportefølje landede på rekordlave 0,43 pct. i 2022.

De seneste års kraftige stigninger i boligpriserne, de stigende finansieringsomkostninger i form af højere renter samt strammere krav fra banker og realkreditinstitutter ventes blot at bidrage til, at der bliver flere lejere frem for ejere.

(artiklen fortsætter under billedet)

Koncentons investeringsdirektør John Sloth udtaler sig som den voksende efterspørgsel

”For en investor er der et ekstra element af tryghed i at vide, at man har placeret sine midler i et aktiv med en voksende efterspørgsel. Investér de rigtige steder, så har du et stabilt afkast og løbende udbytter,” siger John Sloth.

> Læs også: Hvad skal vi forvente af 2023?

Boligbyrden højere for ejerboliger

Interessen for lejeboliger bliver ikke mindre af den stigende boligbyrde på ejerboliger. Newsec har i sin rapport set på udviklingen i boligbyrden ved henholdsvis leje og eje i København. Her peger man på, at huslejen for nyindgåede lejekontrakter i boliger med fri leje-fastsættelse i hovedstaden aktuelt ligger på gennemsnitligt 1.775 kr. pr. kvm. svarende til 15.000 kr. om måneden for en lejlighed på 100 kvm. Det anslås, at lejen varierer med plus-minus 25-30 pct. afhængigt af områder og kvalitet.

Det skal ses i forhold til, at nettoydelsen for en tilsvarende ejerlejlighed ifølge Newsec er beregnet til mellem 19.000-22.000 kr. afhængig af finansieringsformen.

”Udsigterne for boligudlejningsmarkedet i 2023 afhænger i høj grad af renteudviklingen, men boligudlejningsejendomme har dog mange kvaliteter, der gør dem attraktive hos investorerne – også fremadrettet. Der vil blive øget fokus på værdiskabelse via løbende indkomst. I Newsec er det vores vurdering, at der fortsat vil være mange købere, der ønsker at placere midler i aktiver, der giver et stabilt langsigtet cash-flow,” Morten Jensen, adm. direktør, Newsec.

> Er du interesseret i at høre mere om mulighederne for at investere i ejendomme, så læs mere i vores konceptbrochure her.

Relaterede artikler

Ejendomsmarkedet er på vej fremad – prisfald et overstået kapitel

Der er fremgang at spore på ejendomsmarkedet, skriver Colliers-partner Peter Winther i sin nye klumme.

Træt af usikkert aktiemarked? Her er en løsning

30 års historik viser vejen til en stærkere og mere robust portefølje.

Boligmarkedet på tærsklen til fremgang: Prognoser forudser stigende priser i de kommende år

Efter en periode med usikkerhed og faldende priser blæser der anderledes positive vinde over det danske boligmarked.

Det er blevet dyrere at eje end leje i storbyerne

I ni af landets ti største byer er det nu dyrere at være boligejer end at være boliglejer.