Ejendomsanalyse: Så meget er boligpriserne steget siden 1992
Stor undersøgelse af boligpriserne i Danmark viser, at ejerboligerne særligt i- og omkring de store byer er steget betydeligt.
“I hovedstadsområdet og i de større provinsbyer har boligpriserne i perioden 1992-2021 udvist en kraftigt stigende tendens.”
Konklusionen er klar i en ny analyse af det danske boligmarked, som Boligøkonomisk Videnscenter og analyseinstituttet DREAM står bag.
Analysen ser på boligprisudviklingen i perioden fra 1992 til 2021, og kvadratmeterprisen på omtrent 1,4 mio. private ejerboliger er blevet vurderet ved hjælp af en avanceret computermodel.
En stærk og stabil investering
Den omfattende analyse viser, at priserne i København i perioden gennemsnitligt er steget med mere end 8 pct. årligt. I tilsvarende periode er priserne i Aarhus i snit steget med omtrent 7 pct. årligt, mens Aalborg, Odense og Roskilde ligger på 5,5-6 pct.
Også større provinsbyer som Silkeborg, Skanderborg, Vejle, Horsens, Esbjerg, Svendborg, Holbæk og flere tilsvarende har oplevet pæne stigninger i størrelsesordenen 4-6 pct. årligt.
”Har man ejet boliger i de store byer, så har man gjort en rigtig god investering. Over tid er priserne i de områder, hvor der er en stor befolkningsvækst, steget ganske betydeligt. Det er måske ikke overraskende, men vi skal huske på, at det er i en periode, hvor vi også har haft flere kriser og perioder med nedadgående markeder. Alligevel er udviklingen så stærk i de store byer, og det sætter en streg under, at mursten er en stærk og stabil investering, når man tænker langsigtet,” siger investeringschef i Koncenton Henrik Øst Andersson.
(artiklen fortsætter under billedet)
(Foto: Visit Aarhus/Roar Paaske)
Overvandt kriser
Perioden fra 1992 til 2021 har været en periode med store forandringer på boligmarkedet og i samfundet mere generelt.
På finansieringsiden har man ikke mindst fået både de afdragsfrie lån og flekslånene, der begge har påvirket markedet positivt, fordi de hver især har gjort det billigere at finansiere en bolig. Læg dertil den generelt faldende rentekurve i perioden.
Omvendt er det også en periode med flere kriser. I begyndelsen af 1990’erne faldt ejerboligpriserne faktisk som en konsekvens af kartoffelkuren og stigende arbejdsløshed. Frem mod omkring 2007 fulgte en længere periode med stigende priser.
Særligt i årene op til finanskrisen gik det stærkt. Men fra 2007 vendte udviklingen, og ejerboligpriserne faldt markant.
Markederne kom godt tilbage
Siden begyndelsen af 2010’erne har markedet dog haft jævn fremgang. Det gælder særligt i de største byer med København som absolut højdespringer – ikke mindst hjulpet på vej af historisk lave renter.
“Når man ser udviklingen over tid, så bliver det tydeligt, at markedet kan overkomme selv meget store kriser som finanskrisen. København og Aarhus mærkede i særdeleshed, at boligboblen bristede under finanskrisen, men begge markeder er siden kommet godt tilbage. Fra et investeringsmæssigt synspunkt er det naturligvis interessant, at markedet har en stærk evne til at løfte sig,” siger Henrik Øst Andersson.
Den demografiske udvikling tyder på, at søgningen mod storbyerne vil fortsætte også i de kommende mange år. Det kan være med til at forstærke prisudviklingen i storbyerne.