Sådan sætter man gang i det gode naboskab
Et godt nabofællesskab skal komme rigtigt fra start. Derfor får beboerne hjælp af Go’Boligs fællesskabskoordinator, hvis overordnede fokus er at skabe gode relationer og mindske ensomhed blandt beboerne.
Duften af mad breder sig fra fælleshusets køkken, og ud gennem de åbne vinduer lyder snak og grin. Indenfor er madklubben ved at være klar til at sætte sig til bordet, der i dagens anledning er dækket med levende lys, servietter og vinglas, som venter på at blive fyldt op.
”Den står på græsk i aften.” Birgit rejser sig fra bordet og præsenterer aftenens menu. Hun har – sammen med sin mand Jørn – været en del af madklubben siden begyndelsen. Nu rummer den omkring 14 medlemmer, der mødes cirka en gang om måneden. Madklubben er blot ét af de initiativer, som beboerne på Bregen Krog Vej i Odder har startet. Initiativerne starter og driver beboerne selv, men de får en hjælpende hånd af fællesskabskoordinatoren fra Go’Bolig A/S, som er Koncentons udlejningsselskab.
>Læs også: Go'Bolig Almanak: Koncenton ruller seniorkoncept ud til tusindvis af lejere
Vil mindske ensomhed
Fællesskabskoordinatorens overordnede fokus er at skabe gode relationer og mindske ensomhed blandt beboerne ved at indbyde dem til en plads i fællesskabet – i sidste ende kan det medvirke til glade lejere, der bliver boende længere. Ensomhed hos særligt ældre er stigende, og ifølge en undersøgelse fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der nu hedder VIVE, er mere end 100.000 ældre ufrivilligt ensomme. Og det tal vil kun stige i takt med, at der kommer flere.
”For at mindske ensomheden er det vigtigt, at beboerne føler sig som en del af noget større. Det gør vi blandt andet ved at sikre, at aktiviteterne og arrangementerne favner bredt,” fortæller Cecilie Hvid Friche, der er fællesskabskoordinator ved Go’Bolig.
Mange vil gerne fællesskabet
For beboerne på Bregen Krog Vej betyder fællesskabet meget, og flere har valgt at flytte ind i seniorboligfællesskabet af netop dén årsag. Selvom de kun har boet i ejendommen i knap et år, er det gode naboskab allerede godt på vej.
”Her er alle lige, og vi hjælper hinanden med stort og småt,” fortæller Jørn, der bor i en af de 48 seniorboliger sammen med sin kone Birgit, og fortsætter:
”Før boede vi i et parcelhus, og det var fint, men folk holdt sig meget for sig selv. Det er noget andet her, hvor mange af os gerne vil fællesskabet og passer på hinanden.”
>Interesseret i vores ledige seniorboliger? Så læs mere på Go'Boligs hjemmeside
Fundamentet til godt naboskab
Humøret er højt i madklubben. Med vin i glassene går snakken på alt fra tv-programmet ’Nak og æd’ til dyrelivet i området, og hvorvidt elcykler er farlige at bruge eller ej. Fællesskabet spirer tydeligvis, men et godt fællesskab kommer ikke af sig selv. Det kræver de rette rammer, initiativ og vedholdenhed.
Derfor er fælleshuset essentielt, og når det er indrettet – og beboerne flyttet ind i boligerne – afholdes den første event, som Go’Boligs fællesskabskoordinator står for.
”Her skaber vi fundamentet til det gode naboskab og det meningsfulde fællesskab. Beboerne mødes blandt andet i interessegrupper, der dannes et fælleshusudvalg, og de kan tale om, hvilke forventninger de har til fremtidige arrangementer,” fortæller Cecilie Hvid Friche.
Fælleshusudvalget er primus motor på store begivenheder såsom sommerfest og julefrokost, og et par gange om året mødes udvalget med fællesskabskoordinatoren for at snakke om løst og fast samt sparre om kommende arrangementer.
”Generelt oplever jeg, at beboerne er meget engagerede i selv at planlægge arrangementer, og tanken er netop, at vi igangsætter tingene, så de selv kan drive det. Det overordnede fokus er at skabe værdi for beboerne, så de får gode relationer og et godt naboskab – og i sidste ende er gode ambassadører for Koncenton og Go’Bolig,” siger Cecilie Hvid Friche.
> Koncenton Seniorboliger VI A/S er åben for tegning. Læs mere om projektet her